fbpx

SKIP JE WINTERDIP: 4 tips om jezelf weer op te laden

 In MIND

Skip je winterdip!

Veel mensen voelen zich in de winter somber en moe. De zon laat zich nog maar weinig zien, je hebt het koud, hebt weinig energie en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een serieuze depressie. Hoe voorkom je dat je tijdens de donkere maanden sip op je bank zit met de winterblues? 

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie wordt ook wel een SAD (seizoensafhankelijke depressie) genoemd. Winterdepressie wordt veelal veroorzaakt door een afname van licht. In de winter zijn de dagen natuurlijk korter, en de zon is minder sterk. Iets wat hier grote invloed op heeft is melatonine. Melatonine is een stofje uit je hersenen dat wordt aangemaakt zodra het donker wordt. Dit hormoon geeft een seintje aan je hersenen dat het tijd is om te gaan slapen. Resultaat: je wordt moe. Zodra het licht wordt stoppen je hersenen met de aanmaak van dit stofje. Omdat het in de winter langer donker is wordt er bij sommige mensen meer van dit stofje aangemaakt, waardoor zij zich soms de hele dag moe en futloos kunnen voelen. Meestal heb je nergens zin in en je bent extra prikkelbaar. Vaak verandert ook je eetlust, je wilt veel meer eten dan normaal, of juist minder.

Wat kun je doen om een winterdepressie tegen te gaan?

Of je winterdepressie helemaal tegen kunt gaan is moeilijk te zeggen.  We hebben wel wat tips die ervoor kunnen zorgen dat je in ieder geval wat energieker en vrolijker wordt tijdens de koude wintermaanden.

1. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht of schaf een speciale lamp aan

Probeer zoveel mogelijk daglicht op te vangen in een dag. Ga als je een kantoorbaan hebt bijvoorbeeld een paar keer per dag even een frisse neus halen. Je gordijnen opengooien zorgt ook al voor extra daglicht. Mogelijk speelt de verstoring van de biologische klok door donkerdere dagen een grote rol. Speciale daglichtlampen zijn makkelijk te verkrijgen. Als je hier dagelijks even voor gaat zitten kun je je hier ook een stuk energieker door voelen. Ideaal voor dagen waarop je bijna geen daglicht ziet.

2. Plan leuke dingen vooruit

Plan wat leuke dingen in en kom van de bank af! Meld je bijvoorbeeld aan voor het gratis Seminar ‘Van wens of doel naar resultaat’ of de Boxcompetitie.  Je bent weer even onder de mensen en je hebt samen iets om naar uit te kijken of toe te trainen. Je hebt er misschien even helemaal geen zin in zodra het zover is, maar na afloop word je er waarschijnlijk wel gemotiveerder en stuk enthousiaster van.

3. Sporten

Sporten is niet alleen lekker, maar ook gezond. Als je fitter bent, voel je je beter over jezelf, waardoor je humeur automatisch verbetert. Daarbij wordt ook het endorfinesysteem gestimuleerd door beweging; er komt meer serotonine vrij. Dit stofje wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en is een belangrijke stressremmer. Sporten lijkt dus hét medicijn tegen een winterdepressie.

4. Eet gezond en regelmatig

Een winterdip en ontregelde biologische klok gaan vaak gepaard met een hongergevoel. Met een regelmatig voedingspatroon breng je structuur aan in je dag.
De inname van voldoende voedingsstoffen als vitamines en mineralen heeft effect op lichaamsfuncties zoals de hormoonhuishouding. Zo is vitamine B6 nodig om stemmingsverbeteraars serotonine en dopamine aan te maken. Ook magnesium, wat onder andere veel voorkomt in groene groenten en volkoren graanproducten, is nodig voor de aanmaak van serotonine. Zorg er daarom voor dat je minimaal 250 gram groente per dag binnenkrijgt en voldoende varieert.

Let op met cafeïne
Wanneer je veel koffie drinkt en je je overdag erg vermoeid voelt, kan het nuttig zijn de inname hiervan te beperken tot 2-3 kopjes. Producten als koffie en chocolade bevatten cafeïne-achtige stoffen die in het bloed een stijging van het adrenalinegehalte veroorzaken waardoor er in het lichaam een soort stressreactie plaatsvindt, wat ervoor kan zorgen dat je ’s avonds lastig in slaap valt.

Vitamine D/B12-suppletie
Een aantal onderzoeken geeft aan dat een laag vitamine-D-gehalte mogelijk een rol speelt in een mindere gemoedstoestand. In de winter is er minder daglicht en maakt de huid zelf minder vitamine D aan. Het is mogelijk om een deel van de benodigde hoeveelheid vitamine D uit voeding te halen.
Producten met vitamine D zijn:
·       Zalm
·       Haring
·       Tonijn
·       Garnalen
·       Kaas
·       Eierdooier
·       Champignons
·       Cornflakes & havermout
·       Sinaasappelsap
·       Melk

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

motivatie sportenpowervrouwen no excuses hilversum