fbpx

IS DE SQUAT SLECHT VOOR DE KNIEEN?

 In OEFENINGEN
Coach Remco legt uit…
❌[IS DE SQUAT SLECHT VOOR DE KNIEEN?]
De squat is een knie dominante oefening. Dit betekent dat je voornamelijk je knieën buigt. Dit is het tegenovergestelde van de deadlift, waar je vooral de heupen buigt. Er zijn verschillende uitvoeringen van de squat. Bij de één buig je veel meer de knieën en bij de andere iets meer door de heupen. Normaal ligt de focus van de squat op je quadriceps. Maar hoe verder je naar voren leunt met de romp, des te meer hamstrings, billen en rug je gaat gebruiken.
❌[WERKING VAN DE KNIE]
Als we kijken naar de veiligheid van de squat is het goed om te kijken naar de werking van het kniegewricht. De knie werkt als volgt: met een roll-back mechanisme. Dit werkt niet hetzelfde als een scharnier, maar rolt er juist van af. Hoe dieper je gaat, des te meer ruimte er in de knie ontstaat en de meniscus hierbij wordt ontlast. In de uiterste stand komt er wel weer druk om de meniscus.
De meeste druk op de knieën vindt plaats bij de eerste paar graden dat je naar beneden zakt. Dit heeft te maken met de richting waar de knie heen beweegt. Je krijgt een voorwaartse beweging, voorste schuiflade, waarbij je het bovenbeen naar voren drukt. Die drukking naar voren, zorgt voor een belasting op de pezen, banden en de meniscus.
❌[KAN IK BLIJVEN SQUATEN ALS IK LAST HEB VAN MIJN KNIE?]
Hoe meer je door je knieën heen zakt, dus rechter op blijft, hoe meer je jou quadriceps aanspant. Hoe meer je naar achteren leunt, hoe meer je de achterzijde (hamstrings, billen, rug) aanspant. Mocht je last van je knieën hebben, dan kan je nog steeds blijven squatten. Belangrijk is dat je de oefeningen eruit haalt waarbij je voorste schuiflade naar voren toe beweegt. Je focus moet juist liggen op oefeningen waarbij je knieën naar achteren toe trekt. Van squatten zal je niet zomaar geblesseerd raken, maar wel als je teveel gewicht gebruikt, teveel herhalingen of volume toepast of hem technisch verkeerd uitvoert.
Bekijk de video terug op onze website: https://www.no-excuses-hilversum.nl/vlogs-coach-remco…/
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

deadlift romanian conventionele deadlift